Dagens ABC

Sitter på Vänsterpartiets kursgård Syninge (jag vet och jag har påpekat detta för styrelsen men ekonomi har tydligen med saken att göra). Jag är här med SEKO-Stockholm på konferens och försöker slå ihjäl kvällstimmarna med att kolla på nyhetssändningar över internet.


Gårdagens ABC (SVT:s regionala nyheter för Stockholm och Uppsala) visar tydligt på vad som är fel i vår region och i vårt land i helhet. Först ut var Stockholm stads planer på ny skyskrapa i Ropsten, med blandade upplåtelseformer (än så länge okej), när journalisten frågar det moderata bostadsborgarrådet om var i huset bostadsrätterna och hyresrätterna ska ligga svarar han skrattande att om man betalat för sin lägenhet så vill man nog bo så högt som möjligt, som om hyresrättsinnehavare inte betalar för sig och som att de enda som betalar för sig är de med tillräckligt höga inkomster eller de som kommer från tillräckligt rika familjer att kunna satsa miljonbelopp i ett ingångsskede. Människosynen är skrämmande hos dessa moderata politiker.


ABC rapporterade även om ett äldreboende i Sundbyberg där de äldre inte får komma ut ur sina celler till lägenheter och när de förflyttas ner till matsalen så bjuds de på ovärdig mat. "Klaga målen mot Ekbackens äldreboende i Sundbyberg har varit många" skriver SVT på sin hemsida. Behöver jag påpeka att äldreboendet i fråga drivs av en ideologi som går ut på att maximera vinsten åt ägarna och att det är i privat regi. När ska vi förstå att privat regi inte är något annat än problem för oss som värnar en välfärdsstat? Varje krona som plockas ut i vinst från offentligt finansierad verksamhet är en direkt stöld från skattebetalarna och de människor i vårt samhälle som behöver resurserna mest. Vi behöver i ett första skede sätta stopp för alla vinstuttag i offentligt finansierad privat regi. I längden är inte det hållbart, det enda realistiska alternativet om man vill behålla och utveckla de offentligt finansierade sektorerna är att se till att dessa enbart drivs i offentlig regi.


Ytterliggare vatten på min kvarn fick jag när det lästes upp att eleverna på det konkursdrabbade Doctrina gymnasiet i Uppsala AB inte visste om de hade någon plats till skolstarten i andra skolor. Varför ska en fundamental sak som skolan ligga på entreprenad för? Det är för mig en självklarhet att ett utbildningsväsende ska vara fritt från privata vinstintressen för att garantera objektivitet. Det är dessutom helt omöjligt för dagens kommuner att planera sin verksamhet och budgetera för en sådan när man inte ens dagarna före skolstart vet hur många elever man kommer att ha i de kommunala skolorna. Det finns även andra problem med friskolor som den totala avsaknaden av meddelarfriheten, personalen i en friskola har inte rätt att rapportera till media om det råder missförhållanden på deras skola. Är det en sådan värld vi vill leva i?
Även om det var gårdagens ABC som gjorde mig förbannad måste dagens och morgon dagens enkla ABC vara att motarbeta allt vad moderata politiker, privatiseringar och friskolor heter, det behöver vi lära oss om en solidarisk värld ska bli möjlig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0