100% facklig organisationsgrad

Min arbetsplats är nu 100% fackligt organiserad, varav alla utom en i ett LO-förbund. Det känns skönt att våra påtryckningar har gett resultat och att det fackliga arbetet har varit så effektivt att SEKO har setts som den naturliga rösten att föra medarbetarnas talan. Det känns också skönt på ett personligt plan att få värva den sista icke-medlemmen till förbundet, det känns som att få ett kvitto på att all den tid man lägger ner på det fackliga arbete faktiskt gör skillnad och attraherar fler människor att söka sig till SEKO.

Jag vet att jag kan vara en igel ibland som vägrar släppa taget. Det finns säkert många tillfällen där det är en av mina dåliga egenskaper men den här gången kändes det bara skönt att få en fråga angående om jag får provision på värvade medlemmar. Jag har inte tjänat en krona på mitt facklliga arbete kan jag passa på att betona, mer än vad som indirekt förbättrat mina villkor genom förhandlingar, den enda inkomsten jag har från SEKO under 2008 är en halv dags arbete som fotomodell för en reklamkampanj.

Nu fortsätter arbetet med att vinna gehör för våra krav och önskemål och med ytterligare en medlem på min arbetsplats har jag ytterligare en medlems talan att föra. Ett ansvar jag bara ser fram emot. Men först ska jag ha fem dagars semester i Krakow, på återseende!


"Missförstånd"

Det fall jag skrev om förra veckan där en ung kvinna blev lurad att jobba gratis på café i centrala Södertälje fick en oväntat smidig lösning idag. I stort sätt varje dag sedan händelsen har jag pratat med vår stora lokala tidning i staden, de har gång på gång lovat att göra ett repotage omgående men alltid fått något annat viktigare för sig. Idag ringde de dock upp kvinnan och intervjuade henne innan de ringde till caféägaren.

Caféägaren verkade mäkta förvånad över detta och skyllde allt på ett "missförstånd". Jag följde med kvinnan till caféet när lönen skulle betalas ut och presenterade mig som fackligt ombud vilket i sin tur fick honom att svälja tungt innan jag tillade "det är lugnt, jag bits inte". Lönen blev något över rådande kollektivavtal och jag tror det berodde på rädslan att hängas ut som en fuskare. Papper skrevs under av båda parter och vi skildes åt med idel glada miner.

Tidigare under dagen hade jag fyllt i de blanketter från kronofogdemyndigheten som hade varit vårt nästa drag om arbetsgivaren fortfarande vägrat betala. Men det känns skönt att vi slapp gå in i den kostsamma och utdragna processen. Slutet gått allting gott, nu är det bara att hoppas på att HRF lyckas teckna kollektivavtal med företaget snarast, sådana arbetsgivare ska inte verka på svensk arbetsmarknad men om ni möter dem ska ni alltid ta kontakt med ert fackförbund!

Upp til kamp!
// Acke

Om nyliberala sanningar

Jag var idag på en föreläsning av Daniel Ankarloo, filosofie doktor i ekonomisk historia. Jag fick många förutfattade meningar om den, i nyliberalernas definition "fria marknadens", någorlunda goda inverkan på samhället krossade, och detta trots min redan skeptiska hållning.


Jag köpte boken och fick den signerad "Till Alexander i kampen - Daniel Ankaroo". Detta inköp kommer rimligtvis att innebära att jag under läsandets gång kommer att publicera diverse inlägg här på bloggen om mina tankar kring hans åsikter.


Några intressanta fakta jag fick under kvällen gällde dessa nyliberala sanningar;


  • "De äldre blir allt fler och allt svårare att finansiera" - Ankarloo menade att kostnaden, mätt i procent av BNP ligger stilla om man jämför med den senaste 20-årsperioden. Det finns således inga vetenskapliga belägg för att det faktiskt har blivit dyrare att försörja Sveriges pensionärer.
  • "Inkomsttryggheten är en alltmer tyngande börda för välfärdsstaten" - Detta är ett intressant påstående då kostnaden år 1990 var 18% av BNP men år 2006 var kostnaden endast 15,4%.
  • "Lägre skatter leder till högre sysselsättning och höjda skatter leder till lägre sysselsättning" - Då kan man undra hur Sverige år 1975 med ett skattetryck på 43,4% hade färre sysselsatta än år 2004 då vi hade ett skattetryck på 50%?
  • "En stor offentlig sektor leder till en stor offentlig skuld" - Ändå tycks Sverige, Norge och Finland ha lägst offentlig skuld och samtidigt de största offentliga sektorerna i världen.

Mest intressant under kvällen var tveklöst informationen jag fick om att svenskarna var som mest produktiva under den period i vår historia då vi hade en arbetslöshetsersättning på 90% och inga karensdagar, jag skulle än en gång vilja höra Anders Borg eller Fredrik Reinfeldt förklara hur de tänker när de försämrar för arbetstagarna på svensk arbetsmarknad och motiverar detta med att svenskarna måste jobba mer. Trygghet i arbetet ger bevisligen ett mervärde för både arbetsgivare och arbetstagare.


Marknadsmyter

Tänkte tipsa om en föreläsning som ABF har arrangerat i Södertälje på måndag där Daniel Ankarloo ska tala om marknadsmyter. Ytterligare information finns här.

Jag tror att det kan bli väldigt intressant samt dessutom nyttigt och hälsosamt i en annars allt för kapitalistisk värld. Jag hoppas vi ses där!

Världen befolkas av dem

(På grund av pågående fall så är informationen som ges nedan knapphändig)

Jag har precis lagt på luren när jag sätter mig för att skriva dessa rader. Nyss pratade jag med en ung kvinna som sökt extrajobb hos ett företag i centrala Södertälje. De hade först blivit väldigt glada över detta då de annonserat om ny arbetskraft, hon ombads att komma in och jobba i lördags. Dagen förflöt bra och när det var dags att gå hem så ville chefen på stället ha henne kvar ett tag till. Ett tydligt kvitto på en bra arbetsinsats, hon blev också ombedd att komma tillbaka ytterligare en dag, vilket hon också gjorde.

Men när hon frågade honom om lön blev han arg och menade att hon bara "provjobbade", ett slags upplärningssystem vill säga.

Jag blir så gruvligt förbannad när jag hör sådant! Jag ska leva rövare, sofistikerad rövare, imorgon när jag jagar rätt på det fackförbund som ska intressera sig i frågan. Sådana arbetsgivare ska inte få verka på svensk arbetsmarknad! Två dagars obetalt arbete är oacceptabelt och borde rendera i en blockad gentemot företaget. Till alla er unga som finns där ute vill jag säga er att ni aldrig står maktlösa inför fifflande arbetsgivare, ni har alltid facket i ryggen som är beredda att hjälpa just er för att ny ska få schyssta villkor på er arbetsplats, om ni så är timmisar, vikarier eller tillsvidareanställda!

Skriv alltid under papper innan ni börjar jobba, prata med ert fackförbund innan dess och våga ställa krav. Världen kan ibland vara full av oseriösa företag men det är vi som tillsammans ställer dessa mot väggen och ser till att de rättar in sig i ledet, det är vad en stark svensk fackföreningskultur lovar!

Miljövänlig elektronik

Jag kom precis hem från en tredagarskonferens i Sälen där 2008 års försäljning granskats och strategier lagts fram för hur säljåret 2009 ska ta form. Förutom effektiviseringar och vårdande av pengar så blev jag riktigt stolt när tre nya mobila tillbehör presenterades.

  • Det ena var en mobilladdare som bara hade en strömförbrukning när den faktiskt laddade en mobiltelefon, till skillnad från dagens laddare som alltid förbrukar el så länge de sitter i eluttaget.
  • Det andra var en mobilladdare som inte överhuvudtaget satt i något eluttag utan helt fungerade av solceller.
  • Det tredje och mest imponerande var ett blåtandsheadset som laddades av de små solceller som satt på headsetet, ett revolutionerande steg som kanske till och med skulle få mig att använda blåtandsheadset.
Gemensamt för alla dessa tre tillbehör att de har framställts av företag som tar klimatfrågan på allvar och faktiskt producerar lösningar på energiproblem i samhället. Det känns helt rätt att TeliaSonera tar in dessa i sitt sortiment även om det ställer krav på företaget att hårt kontrollera leverantörerna och producenterna att de följer de stränga miljökrav som de själva har satt på allt från förpackning av enbart återvunnet material till de mest energisparande transporterna.

Mina förhoppningar är att TeliaSonera i framtiden ska framstå som ett genuint miljövänligt val för konsumenter och andra företag, då skulle jag bli ännu stoltare av att representera den magentafärgade logotypen.

Om ni inte vill vänta med att handla miljövänligt av mig i butiken så föreslår jag att ni surfar in på ETC:s hemsida och kollar lite i deras klimatshop. Till nästa gång; upp till kamp!

Vita bergens barn

Glest spridda över långa epoker dyker det upp litteraturkaraktärer som blir till läsarens vänner, som blir saknade så snart romanen blivit färdigläst och hälsade på som gamla bekanta när man låter handen smeka ryggarna av böcker i bokhyllan. Jag kramar extra länge om de där speciella personligheterna som har utvecklat min egen karaktär eller gett mig en insikt värd att bära vidare.

Hening, Tummen och Lotten ur Per Anders Fogelströms bok "Mina drömmars stad" är tre karaktärer av precis den kalibern som ovan beskrivs. Deras slit, elände och död i det sena 1800-talets Stockholm fångade mig fullständigt och jag sträckläste de fyra följande böckerna i samma serie om Stockholms arbetare och mina hjältars barn. Detta var år 2004 som jag förlorade mig själv i en besegrad värld.

Jag måste säga att jag fick en romantiserad bild av vad fackföreningsrörelsen och socialdemokratin kunde göra för samhällets fattigaste individer när jag i romanserien fick följa utvecklingen i Stockholm från år 1860 till år 1968. Men faktum kvarstår ändå att om det inte hade varit för dessa två folkrörelser så hade Sverige inte nödvändigtvis tagit de behövliga steg som togs för att göra livet mer drägligt för en arbetare och dennes familj, det var arbetarrörelsen som besegrade mycket av det onda i den värld våra förfäder tvingades leva i.

Där av upplever jag blandade känslor när jag nu har gett mig i kast med att läsa den av Fogelström författade trilogin "Vävarnas barn", "Krigens barn" och "Vita bergens barn" som utspelar sig år 1749-1860. Vid skrivandets stund har jag nyligen börjat på sista delen i serien, den som ska binda ihop hela barn-serien med den tidigare stad-serien. Jag söker sida upp och sida ner efter mina tidiga förebilder från "Mina drömmars stad", jag letar efter efternamn som kan koppla ihop karaktärer och jag hoppas hela tiden att Tummen Lindgren ska finnas där varje gång jag bläddrar sida, som en kär gammal vän.

Jag vet vilket elände som väntar dem och det är inget man önskar sin vän men jag vet också att de kommer bana väg för sina barn och göra världen något mer rättvis och solidarisk bara genom sina envisa kamper. Dessa kamper är inte vunna än i våra dagar, fortfarande måste vi slås för vår rätt till en hygglig sjukersättning och en human rehabiliteringskedja när de tunga ackorden tagit ut sin rätt på våra kroppar, fortfarande måste vi strida för vår rätt att strida när de avtal som finns på svensk arbetsmarknad inte åtföljs och våra löner dumpas. Det finns ännu fler områden där vi arbetare verkligen måste sätta ner foten och tydligt klargöra vår ståndpunkt och jag hoppas att ni alla gör vad ni kan för att vi ska vinna dessa strider!

Jag vet att jag hämtar kraft från litteraturen, mina gamla bekanta Tummen, Hening och Lotten är ena riktiga batteriladdare.


RSS 2.0