Regeringen vill att du ska vara otryggDet känns tungt i hjärtat att se hur dessa unga tvingas till att söka socialbidrag för sin överlevnad. Nu är det dock inte bara unga som drabbas utan regeringen har tyvärr lyckats med att driva ännu fler grupper till socialkontoren. Delvis genom att de har gjort arbetslöshetsförsäkringen dyrare och sämre. Ytterst få kan idag få ut 80% av sin inkomst vid eventuell arbetslöshet, när taket för hur mycket försäkringen täcker är konstant lågt och inte följer löneutvecklingen kan en metallarbetare tvingas leva på nästan 50% av sin lön, en horribel verklighet som gör att trygghetssystemen blir allt annat än trygga. När människor då lämnar försäkringen eftersom den inte längre är ett fullgott skydd tvingas de söka socialbidrag istället, först måste de dock sälja allt de har av värde och göra slut på de eventuella besparingar som familjen haft.

 

Regeringen hoppas med denna skrämseltaktik kunna oroa arbetare och göra dem ännu räddare för att en dag eventuellt förlora sina jobb. Arbetslöshet är ett hot mot varje enskild människas självförtroende och omöjliggör för denna att kämpa för fullföljandet av sin livsdröm. Arbetslösheten har nu ökat till 400 000 människor, det är 400 000 individer som samtliga fått sina drömmar grusade och regeringen räknar med att en av tre av alla de som går ut i arbetslöshet idag aldrig kommer att komma tillbaka till arbetsmarknaden, vi pratar om över 100 000 förstörda liv. Det är cyniskt av den borgerliga regeringen att tro att man kan skrämma kvar folk i arbete, folk blir inte arbetslösa för att arbetslöshet lockar mer än arbete, folk blir arbetslösa för att det råder arbetsbrist.

 

När de borgerliga vann valet 2006 pratade man mycket om det höga antalet människor som befann sig i det så kallade utanförskapet, idag har den siffran ökat med 70 000 nya individer som alla fått någon del av sin framtidstro omintetgjord. Eftersom allt fler hamnar i socialbidragsberoende skjuts också kostnaderna på dessa arbetslösa över på kommunerna som tvingas till nedskärningar i välfärden för att täcka upp de skenande utgifterna. Allt medan regeringen sänker skatterna för de rika och tar pengar från arbetslöshetsförsäkringen, pengar som arbetare avstått i löneökningar och som kommer statskassan tillgodo via de sociala avgifter som arbetsgivarna betalar in. Dagens höger i Sverige är de mest aggressiva klasskämpar vi skådat på årtionden, det är en medveten borgerlig klasskamp de för mot arbetarklassen, såväl LO-arbetare som TCO-arbetare. De har ett hägrande mål för ögonen och det är att pressa ner våra löner, reservationslönen ska sjunka som det så vackert heter på Anders Borgs svenska. Inget gör jobbet bättre åt dem än urholkade trygghetssystem som är allt annat än trygga.

 

Därför behöver vi ett regeringsskifte i september 2010. Reinfeldt och den moderatledda regeringen kan inte gömma sig bakom skitår och finanskriser, att krisen försvårar regeringens arbete har jag full förståelse för men det försvarar inte att Sverige i många avseenden, främsta exemplet är ungdomsarbetslösheten, har sämre siffror än övriga Europa. Jag tycker att svenska folket är värda en regering som inte är bland de sämsta i Europa på att hantera arbetslösheten och som dessutom gräver ner oss djupare i krisen genom att med otrygga trygghetssystem minska vår köpkraft. Minskad konsumtion leder till en ännu lägre efterfrågan på arbetskraft och nya arbetslösa. Vilka i sin tur så småningom tvingas leva på socialbidrag och den nedåtgående spiralen kommer att fortsätta tills vi har en regering beredd att agera.

 

Jag tror på att en socialdemokratisk regering som vill skapa jobb och lovar att satsa på utbyggd infrastruktur, som vill utöka ROT-avdraget som en konjunkturutjämnade åtgärd, som vågar satsa på nya utbildningsplatser så att vi står rustade med kunskaper när krisen vänder och som i ett första steg lovar 80% i ersättning från arbetslöshetsförsäkringen till 80% av medlemmarna. Jag tror att en socialdemokratisk regering har vägen klar för sig hur man ska satsa Sverige ur krisen. I Socialdemokraternas Sverige behöver ingen arbetare känna sig rädd för att regering försvagar fackföreningar, inte satsar på att stimulera arbetsmarknaden eller tvingar folk till socialbidragsberoende eller otrygghet. Gör Reinfeldt arbetslös innan du blir det!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0