Europaparlamentsvalet angår alla som är med i facket

Det är fullt upp och väldigt många kampanjaktiviteter just nu, varva det med en hel del möten och valupptakter också så har du en riktigt härlig valrörelse. Jag ska hålla mig kort även idag men tänkte tippsa om insändarsidan i dagens Södertäljeposten där jag och Christina Labus skriver om europaparlamentsvalet;


"Vid senaste Europaparlamentsvalet var valdeltagandet oroande lågt och särskilt lyste LO-medlemmar med sin frånvaro när valdeltagandet summerades. Detta har framförallt tolkats som att det bland medlemmarna funnits ett brett missnöje med den politik som EU har representerat, i takt med detta har således intresset för parlamentets politik fallit undan. Denna trend måste vändas!

     Missnöjet med den högerpolitik som drivits i parlamentet borde egentligen vara den tändgnista som behövs för att få LO:s medlemmar att gå man ur huse för att föra fram sitt missnöje när valdagen kommer. För att få till en förändring i den europeiska maktbalansen måste vi mobilisera alla löntagare på våra arbetsplatser inför Europaparlamentsvalet. Samtliga är betydelsefulla i vår fackliga strävan efter ett solidariskt Europa.

     Därför är vi i behov av att alla fackligt förtroendevalda tar sitt ansvar i stundande valrörelse. Du som är förtroendevald behöver föra upp den facklig-politiska frågan på dagordningen och ta diskussionen i fikarummet, inte enda arbetstagare på någon organiserad arbetsplats ska ha undgått informationen om att den svenska modellen är hotad, ingen ska behöva tveka på det faktum att det finns en annan väg för Europa att gå än den som högern har pekat ut, där marknaden kommer före människan, och ingen arbetare i Sverige ska tro att en nerlagd samt tystnad röst är något som det europeiska etablissemanget lyssnar på.

     Du som fackligt förtroendevald behövs för att förändringen ska gå att genomföra. Om du känner dig osäker på om du själv är tillräckligt insatt i europapolitiken, prata med din fackliga ledare eller bjud in någon annan till din arbetsplats. Det viktigaste är att vi väcker diskussionen och påminner alla om att rösta den 7 juni. Alla kan bidra i valrörelsen och kämpa för ett fackföreningsvänligt Europa där löntagarnas villkor kommer före marknaden.


Christina Labus

Facklig ledare


Alexander Lindholm

Facklig-politisk samordnare


Ungdomsgruppen samlar kraft

Vid SEKO Stockholms senaste årsmöte valdes jag och tre andra SEKO-iter in i ungdomsgruppen och förra veckan hade vi vårt första möte. Jag blev mäkta imponerad av det engagemang som hela gruppen visade och den erfarenhet som fanns bland oss trots våra låga åldrar.

Jag ser verkligen fram emot det arbete som ligger framför oss och tror att vi kommer kunna påverka verksamheten i SEKO nämnvärt. En sak som jag har lärt mig från SSU är att moderpartiet verkligen kan påverkas och jag ser inga hinder för att vi i ungdomsgruppen ska kunna hjälpa avdelningen i sitt progresiva arbete. Arbetet inför höstens förbundskongress ser jag mest fram emot, ungdommar med osäkra anställningsformer får inte glömmas bort i SEKOs fackliga arbete, vi måste jobba hårdare för att alla ska ha tillsvidareanställningar och den trygghet som det innebär. Först och främst gäller det dock att värva fler medlemmar under 30 år i branscher inom SEKOs intressesfär och där kan verkligen ungdomsgruppen fylla en viktig funktion. Vi redan bjudit in oss själva till alla SEKO-klubbar i Stockholm och hoppas många svar och mycket arbete!

Själv ska jag ansvara för den facklig-politiska samverkan och hoppas på en god dialog med främst Stockholms läns SSU-distrikt, Stockholms SSU-distrikt och Ung Vänster. Läs mer om SEKO Stockholms ungdomsgrupp på http://www.sekostockholm.se/UngiFacket.htm, just nu kraftsamlar vi inför nätverksmötet 29/5. Vi vägrar hålla tyst!

Jag, tunnelbaneförare Carolin, klottersanerare Kim och brevbärare Tommy.

Första vackra dan i maj

Det var ett riktigt härligt första maj-firande igår, solen brände så skönt att jag på kvällen nästan hade samma röda färg i mitt ansikte som fanorna vi hade tågat under tidigare på dagen. Dessförinnan hade jag vaknat pigg och satt mig i solen på stora torget i Södertälje och lyssnat på vad Vänsterpartiet hade att säga. Där blev jag inte långrandig, istället väckte jag nära och kära för att övertala dessa om att en rask demonstrationspromenad var bästa medicinen mot bakfyllan från valborgsmässoaftonen.

Jill och Oscar

Oscar och Jill kom ner och käkade frukost med mig innan de tog varsitt plakat och ställde sig i det långa ledet av socialdemokrater, själv fick jag rycka in som fanbärare och greppade den svenska flaggan. I Södertälje fick mötesdeltagarna bland annat njuta av skickliga retoriker som europaparlamentskandidaten Evin Cetin som talade om vikten att förbättra löntagarnas villkor i Europa och en, för mig tidigare okänd, Claes Borgström som imponerade starkt på mig med sin syn på jämlikhet och hans anknytningar till vårt socialistiska arv.

Claes Borgström i talarstolen, Maria Norbell i förgrunden och jag till höger. Foto: Kenneth Nygren.

Dessutom höll Marie Heikkinen från LO-sektionen i Södertälje det tal jag hade skrivit åt henne. Hon levererade en attack på regeringens hantering av ungdomsarbetslösheten, talade för ett starkare LAS och betonade vikten av att rösta rött den 7 juni för att trygga den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Efter demonstrationen i Södertälje åkte jag upp till Stockholm och lyssnade på Wanja Lundby-Wedins tal som tydligt målade upp skillnaderna på blå och röd politik. Förutom några enstaka burop från personer missnöjda med hennes syn på utrikespolitiken var det en sammansluten arbetarrörelse med täta led som visade upp sig. Detta rapporterade även direktsänd media om, att pinsamma medier som Aftonbladet försöker vinkla händelserna till att Wanja skulle ha blivit utbuad är inget annat än verklighetsförvanskning. Efter Wanjas tal skanderade 12000 personer "Wanja, Wanja, Wanja!" Lyssna gärna på Studio Etts debatt direkt från Norra Bantorget här.

Solen fortsatte att värma denna första dag i maj tills den sjönk ner i väst. Då satt jag röd som en sosseros på Mosebacke med en kall öl och fylld av kampvilja inför valrörelsen och redan lite längtande efter nästa års första maj-firande, även om vi har mycket att bevisa fram till dess. Upp till kamp!

RSS 2.0