Högerns nya lag ska rivas upp!

LO-sektionen Södertälje-Nykvarn hade följande debattinlägg i pappersupplagan av Länstidningen igår:

Idag är det fritt fram för företag på svensk arbetsmarknad att bestämma lön och arbetsvillkor efter arbetstagarens nationella ursprung. När fackförbundet Byggnads satte ett lettiskt företag i blockad 2004 för att de vägrade att teckna svenska kollektivavtal fick de rätt enligt svensk lag men fälldes för brott mot den fria rörligheten av EG-domstolen.

 

Att lagstiftningen behöver ses över för att harmoniseras med de EU:s regler råder det ingen tvekan om efter domen. Problemet med diskriminerande löner baserade på arbetarens ursprungsland har hanterats på olika sätt inom EU. Den danska och finska modellen garanterar i stort sätt samma löner och villkor för gästarbetare som för inhemska arbetare, men detta har helt förbigått den svenska arbetsmarknadsministern, moderaten Sven Otto Littorin. I den proposition som röstats igenom av den borgerliga majoriteten i riksdagen garanteras endast minimilön för gästarbetare, långt under genomsnittslönen för en svensk arbetare. Allt medan Littorin beklagar att EU tvingar fram de här förändringarna.

 

Vid ett regeringsskifte i september kommer högerns nya lag, Lex Laval, att rivas upp och ersättas med en lag som ger alla som arbetar på svensk arbetsmarknad likvärdigt skydd. Möjlighet till samma kollektivavtal och arbetsmiljö för alla som arbetar i Sverige, svenska medborgare eller inte. Det är inte bara djupt kränkande mot utstationerad arbetskraft att sida vid sida med svenskar utföra samma arbete till en bråkdel av lönen, det är också ett hot mot dem som har löner och villkor enligt vårt svenska kollektivavtal.

 

När det lettiska bolaget Laval sattes i blockad 2004 betalade man 35 kronor i timmen till sina anställda. Utstationerade snickare är minst lika duktiga hantverkare som svenska. När då den moderatledda regeringen inför en mer eller mindre oreglerad arbetsmarknad, hur ska då svenska arbetare kunna försvara sina villkor i kollektivavtalen? För att få en arbetsmarknad med ordning och reda krävs rättvisa löner och anständiga villkor, inte försämrade.

 

Vi kan aldrig acceptera att arbetare ställs mot arbetare för att maximera företagsvinster. Därför behöver vi ett regeringsskifte för att skydda den svenska arbetsmarknaden och alla som verkar på den. De rödgröna partierna har gjort en omvärldsanalys som inte bara begränsar sig till vad som sägs i EG-domstolen utan som också tar in hur andra EU-länder har hanterat problemet. Vill man skapa rättvisa så kan man!

 

Alexander Lindholm

Ordförande LO-sektionen Södertälje-Nykvarn

LT hade även en intervju i tisdagens pappersupplaga, kortversion finns här.


Ilijas vårdforum

Vet fortfarande inte varför men av någon anledning klickade jag mig in på Ilja Batjans nya vårdforum och möttes direkt av följande statement:

"Debatten om svensk sjukvård har länge rört sig i samma banor – ska den produceras offentligt eller privat? Detta trots att det idag är få på den politiska högerkanten som vill avskaffa den offentliga finansieringen – principen om att vi tillsammans betalar vården över skattesedeln. Och detta trots att bara några få på den politiska vänsterkanten menar att den privata vården bör avskaffas."

Efter att ha läst hyllmeter om de retoriska knep som Thatcher, Car Bildt och Fredrik Reinfeldt använt sig av för att motivera sin politik som den naturliga kände mig nödgad att kontra med:

Hur kan du påstå att att det bara är några få på högerkanten som vill att vården inte ska finansieras via skattesedeln? Vi har uppenbart inte levt i samma land de senaste fyra åren, högerregeringen har inte bara öppnat upp för privata försäkringar vilka i sin tur ger arbetarklassen längre vårdköer och sämre vård än medel- och överklassen, de har även via samma reform undergrävt viljan att betala skatt i dessa grupper för att på sikt kunna helt rasera den gemensamma välfärden.

Att du dessutom säger att det bara är några få på vänsterkanten som ifrågasätter privatdrift är inget annat än ett hån mot ditt eget parti. Jag kandiderar till samma landsting som du och för samma parti, vi är inte några få som vill ha enbart offentlig regi i vården. Den utvecklingen som skett i vården är skrämmande och LO:s medlemmar har varit tydliga med att de vill att vården ska ägas och drifas av det offentliga. Vårt kära ungdomsförbund SSU tog på förbundskongressen i somras beslutet att verka för ett förbud mot all privat vård. Men du kanske tycker att landstingskandidater för Socialdemokraterna, LO-medlemmar och SSU är obskyra kommunister?

Offentlig intern debatt är kanske inte den effektivaste metoden att vinna val på men ibland så måste man markera. Hoppas jag hamnar i någon spännande debatt med Ilija på distriktskongressen nu i helgen, det gick hett till föra året för dem som minns eller hört.


Vi vill inte bara byta regering - vi vill byta politik!


RSS 2.0